βουδαπέστη
Συστατικά
.
Για τη μαρέγκα
5 ασπράδια
270 γρ. άχνη ζάχαρη
Για τη γέμιση
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
10 ml καφέ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τα μπισκοτένια φύλλα
110 γρ. βούτυρο
140 γρ. άχνη ζάχαρη
3 ασπράδια
110 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
Για τα καραμελωμένα καρύδια
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
200 γρ. καρύδια, κομμένα στη μέση
ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ας μαγειρέψουμε...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 23x33 εκ. και απλώνουμε από πάνω ένα φύλλο λαδόκολλας.
Αφού
αφρατέψουν λίγο, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη ζάχαρη
λίγη λίγη και ανακατεύουμε μέχρι η μαρέγκα μας να γίνει απαλή και λεία.
Την
περιχύνουμε στο ταψάκι μας ομοιόμορφα και ψήνουμε για 8 λεπτά μέχρι να
πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και έπειτα χαμηλώνουμε τον φούρνο στους
150ο C και συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Αφαιρούμε
από τον φούρνο και με προσοχή αναποδογυρίζουμε και τοποθετούμε τη
μαρέγκα μας πάνω σε μία άλλη λαδόκολλα την οποία έχουμε πασπαλίσει με
άχνη ζάχαρη και αφήνουμε πάνω στον πάγκο μας να κρυώσει.
Για τα μπισκοτένια φύλλα
Ανεβάζουμε τον φούρνο μας στους 180ο
C. Σε ένα κάδο του μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε δυνατή
ταχύτητα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα ασπράδια μέχρι να γίνει το μείγμα
αφράτο και λείο. Προσθέτουμε το αλεύρι καθώς το κοσκινίζουμε σιγά σιγά
και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο και ομογενοποιημένο μείγμα.
Αφαιρούμε
από τον κάδο και με μία σπάτουλα απλώνουμε λίγο από το μείγμα μας πάνω
σε μία λαδόκολλα την οποία έχουμε τοποθετήσει σε ένα ταψί και απλώνουμε
ομοιόμορφα ώστε να μην έχει πολύ πάχος. Ψήνουμε για 4 -5 λεπτά.
Αφαιρούμε το μείγμα μας και σπάμε με τα χέρια μας σε ότι σχήμα θέλουμε.
Για τα καρύδια
Σε
ένα τηγανάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να
λιώσει. Παράλληλα ζεσταίνουμε τα καρύδια σε έναν φούρνο μικροκυμάτων στα
700 watt για 1 λεπτό ώστε όταν τα ρίξουμε στο τηγάνι να μην παγώσουν
την καραμέλα και σκληρύνει απότομα.
Αφού λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να πάει η καραμέλα σε όλα τα καρύδια.
Για τη γέμιση
Σε
έναν κάδο του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χτυπάμε τη κρέμα
γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε το εκχύλισμα καφέ και
βανίλιας .
Οταν
γίνει μία γυαλιστερή και σφιχτή σαντιγί αφαιρούμε από το μίξερ και
περιχύνουμε κατά μήκος της ψημένης μαρέγκας της φαρδιάς πλευράς.
Περιχύνουμε λίγα από τα καραμελωμένα καρύδια και ρολάρουμε με προσοχή τη
μαρέγκα μας φτιάχνοντας ένα ρολό. Η μαρέγκα μάς θα σπάσει σε διάφορα
σημεία από το ρολάρισμα και θα φαίνεται σαν ψηφιδωτή. Απλώνουμε τα τουίλ
όπως εμείς επιθυμούμε και τα καραμελωμένα καρύδια.
πηγη ακης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου